امروزه تولید ساختارهای ریز، محور علوم و تکنولوژی جدید قرار گرفته است. میکروفبریکیشن فرآیند ساخت ساختارهای بسیار کوچک در ابعاد کمتر از میکرومتر تا میلیمتر است که اولین بار از میکروفبریکیشن برای ساخت نیمه هادیها در مدارهای مجتمع استفاده شد.
میکروفبریکیشن در زمینههای مختلفی کاربرد دارد که شامل موارد زیر است:
Microelectromechanical Systems (MEMS)
Microsystems Optical
Microfluidics
lab-on-a-chip
و در ابعاد نانو
Nano Electro Mechanical Systems (NEMS)
Micro-Total Analysis (micro TAS)
همچنین درتکنولوژیهای
Flat-Panel Displays
Solar Cells
ابزارهای میکروفابریکیشن میتوانند شامل ساختارهای بسیار ریزی از جمله کانتیلورها و دیافراگمها، ساختارهای static از جمله کانالها و دیوارهها، سطوح حساس شیمیایی از جمله پروتئینها و سلولها، و ابزارهای الکتریکی از جمله مقاومتها و ترانزیستورها باشند.
میکروساختارها میبایست موقعیتی را برای مطالعه علمی پدیدههایی که در ابعاد کوچک اتفاق میافتند را فراهم کند زیرا به عنوان مثال بسیاری از پدیدههای جدید از جمله اثر اندازه کوانتومی، سد کولنی و تونل زنی تک الکترون در ابعاد نانو مقیاس ظاهر میشوند.
با تولید ساختارهای ریز یا با کوچک سازی ساختارهای موجود و ادغام گسترهای از ابزارها، فرصتهایی زیادی تحقق مییابد و میتوان به کاراییهای جدیدی دست یافت که بارزترین نمونهها در میکروالکترونیکها هستند که ابزارهایی در ابعاد کوچکتر دارای قیمت ارزانتر، قطعات بیشتر در هر تراشه، عملکرد سریعتر، کارایی بیشتر، و توان مصرفی کمتر هستند که از این رو ترانزیستورها در سال ۱۹۴۷ اختراع شدند.
میکروسیستمها میتوانند بر زیرلایههای مختلفی از جمله سیلیکون کریستال، سیلیکون آمورف، شیشه، کوارتز، پلیمرهای طبیعی ساخته شوند. زیرلایههای سیلیکون کریستال بنا به دلایل زیر بیشتر در میکروفابریکیشن استفاده میشوند:
میکروالکترونیک یکی از زیرشاخههای الکترونیک هستند که معمولا این ابزارها از مواد نیمرسانا ساخته میشوند. میکروالکترونیک در صنایعی از جمله ارتباطات، تکنولوژی کامپیوتر و خودرو کاربرد دارند. ترانزیستورها، خازنها، مقاومتها، دیودها، عایقها و نیمرساناها با تکنولوژی میکروالکترونیک ساخته میشوند.
میکروفلویدیکها از شبکههای میکروکانالی ساخته میشود که کاربردهای بخصوصی در طراحی سیستمهایی با حجم کوچک دارد. تعداد مختلف درگاههای ورودی و خروجی در این ابزارها موجب میشود مایع داخل را از کانالهایی با ابعاد مختلف عبور دهند که معمولادر ابعاد ۵ تا ۵۰۰ میکرون هستند.
میکروفلویدیکها که در سال ۱۹۸۰ ظهور کرد و برای پیشرفت هد پرینتر جوهر افشان ، پزشکی، نیرومحرکه میکرونی ،DNA-chip laboratory-on-chip (LoC), و تکنولوژی میکروحرارتی کاربرد داشت.
آزمایشگاه روی تراشه (LOC)، از تجمع عملگرهای آزمایشگاهی متعدد روی یک تراشه به ابعاد چند میلیمتر یا سانتیمتر مربع تشکیل شده است. LOC با حجمهای بسیار کم مایعات حتی کمتر از چند پیکولیتر سروکار دارد.
تکنولوژی میکروفلویدیک در ابزارهای LOC فعال در ساخت میلیونها میکروکانال استفاده شده است. میکروکانالها میتوانند مایعات را در حجمهای کمتر از پیکولیتر اداره کنند.
فوتولیتوگرافی تکنولوژی موفقی در میکروالکترونیک است که به طور گسترده در صنعت استفاده میشود. این تکنولوژی در سال ۱۹۵۹ اختراع شد و به طور گستردهای در صنعت نیمههادیها و مدارهای مجتمع به کار گرفته میشود. فوتولیتوگرافی برای ساخت ساختارهای میکروالکترونیک برپایه طرح چاپ استفاده میشود.
یک میکروساختار سه بعدی در چند مرحله ساخته میشود: ۱٫ لایهنشانی یکنواخت لایه مورد نظر بر روی زیرلایه ۲٫ لیتوگرافی با ایجاد تصویری از طرح ۳٫ سونش برای انتقال الگو به لایه.
لیتوگرافی فرآیند ایجاد یک تصویر سه بعدی بر روی سطح یک ویفر است که به کمک انتقال طرحهای هندسی از ماسک بر روی لایه نازکی از ماده حساس به نور انجام میشود که این لایه سطح ویفر نیمه هادی را پوشانده است.
فرآیند لیتوگرافی کلی شامل بخشهای زیر میباشد که در تصویر نیز این مراحل مشاهده میشوند:
آماده سازی زیرلایه، لایهنشانی فوتورزیست، نوردهی، حل کردن فوتورزیست، سونش، تهی کردن لایه از رزیست
یک فوتورزیست ایدهآل تصویر دقیقی از الگوی مورد نظر را بر روی زیرلایه طراحی میکند. به منظور راحتی کار پلیمر فوتورزیست باید بصورت محلول بوده با استفاده از روش لایهنشانی اسپینی[۱] لایهنشانی میشود. پس طرح مورد نظر باید شامل دو قسمت باشد: قسمتی از زیرلایه که با رزیست پوشش داده میشود و قسمتهایی دیگر که باید بدون پوشش باشند. حساس بودن فوتورزیست به چشمه نور خاصی برای عملکرد فوتورزیست ضروری است.
چهار ترکیب اساسی فوتورزیستها شامل، پلیمر، یک حلال، حساس کننده و دیگر مواد افزودنی است.
دو نوع فوتورزیست مثبت و منفی وجود دارد. پلیمر زمانی که تحت تابش نور قرار میگیرد بسپار شده (polymerize) یا قابلیت انحلال پذیری (photosolubilize) پیدا میکند. پلیمرهای رزیست منفی بطور شیمیایی به یکدیگر اتصال ندارند، اما با قرارگیری در معرض نور، پلیمرها بطور عرضی به یکدیگر اتصال یافته یا ترکیب میشوند و در حلال غیر قابل حل میشوند. پلیمرهای فوتورزیست مثبت قبل از قرار گرفتن در معرض نور غیر
قابل انحلال هستند، اما با قرار گیری در معرض نور، ماده حساس به نور انرژی تشعشعی را جذب کرده و ساختار شیمیایی آن تغییر پیدا میکند و پلیمرها قابلیت حلالیت پذیری پیدا میکنند.
پس از لایهنشانی فوتورزیست روی لایه مورد نظر و تحت پخت قرار میگیرد که بر اثر حرارت دادن این ساختار به حالت پایدار میرسد که در ماده حلال حل نمی شود
ماسک روی زیرلایه قرار داده شده و نمونه توسط اشعه ماوراء بنفش نوردهی میشود. دو نوع ماسک مثبت و منفی میتواند طراحی شود که الگوهای آنها معکوس یکدیگر است. طبق الگوی ماسک، فقط نواحی بخصوصی از لایه تحت تابش نور قرار میگیرند.
در نهایت با قراردادن نمونه در حلال فوتورزیست، در فوتورزیست مثبت قسمتهایی از لایه که در معرض نور قرار گرفته اند تضعیف میشوند و سایر نواحی باقی میمانند و در فوتورزیست منفی ناحیههایی که در معرض نور قرار گرفته اند، تثبیت شده و باقی میمانند.
سپس سونش در گاز یا مایع آغاز شده و قسمتهایی از لایه که با فوتورزیست محافظت نشدهاند توسط ماده خورنده لایه، از بین میروند. سونش شامل مکانیزمهای فیزیکی و شیمیایی برای از بین بردن موادی است که توسط فوتورزیست محافظت نشدهاند. دو نوع سونش وجود دارد که شامل سونش خشک و مرطوب است. سونش خشک با روشهایی از جمله پلاسما، کندوپاش، سونش واکنش یونی (CAIBE) chemically assisted ion beam etching، (ECR) Electron cyclotron resonanceانجام میشود.
سونش مرطوب شاید سادهترین فرآیند سونش است که از یک محلول از جمله یک اسید استفاده میشود که لایه را بطور شیمیایی مورد حمله قرار میدهد. در حالتی که نرخ سونش مستقل از جهتگیری است، فرآیند سونش مرطوب همسانگرد نامیده میشود که تقریباً خورندگی در همه جهات وجود دارد و حفراتی با سطح گرد تقریبا در همه جهات به وجود میآیند که میتوانند تلاطم خوبی را فراهم کنند. در شکل سطح مقطع سونش همسانگرد مشاهده میشود.
یک خصوصیت مورد توجه فوتورزیست، سونش انتخابگر آن است که وابسته به خصوصیات مواد فوتورزیست و فرآیند طبیعی اچ کردن برای لایههای به خصوص است. انتخابگری سونش ضخامت لایه مورد نظر، حداقل ضخامت فوتورزیست مورد نیاز را مشخص میکند. همچنین خواص مکانیکی رزیست از جمله، چسبندگی به زیرلایه و مقاومت در مقابل تغییر شکل مکانیکی، نقش اساسی را در طول سونش ایفا میکند. ترکیب رایج غالباً از مخلوط کردن هیدروفلوریک، نیتریک و استیک اسید ساخته میشود.
HNA: HF + HNO3 + CH3COOH
مشکل اصلی سونش مرطوب همسانگرد، کنترل سخت فرآیند و نرخ سونش خیلی زیاد است که در حدود چند میکرومتر در دقیقه است. همچنین کوچکترین تغییرات دمایی، تغییر در هم زدن محلول و ترکیب میتواند موجب تغییرات بزرگ در نرخ و خواص سونش شود. نرخ سونش، زبری سطح و موقعیت هندسی لبهها به ترکیب ماده سونش وابسته است. بنابراین استفاده از این فرآیند به شدت محدود است.
در سونش مرطوب ناهمسانگرد نرخ سونش وابسته به جهت گیری بلور است و خورندگی در بعضی از جهتها خیلی سریعتر از دیگر جهت گیریهای بلوری است. معمولا از ترکیب KOH و TMAH استفاده میشود که نرخ سونش معمولا ۱ میکرون در دقیقه است. که نمونهای از سونش ناهمسانگرد در شکل مشاهده میشود. در جدول زیر مقایسهای از سونش مرطوب و خشک انجام شده است.
در نهایت مجدداً قسمتهایی از فوتوررزیست که باقی ماندهاند توسط محلول حلال فوتورزیست از بین میروند.